bezglutenowe buleczki maslane z kruszonka !!!
1/2 kg maki bezglutenowej mix
3 dag drożdży
10 dag cukru
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag roztopionego masła
1 jajko
1 zoltko
sol szczypta,lyzeczka tartej skorki pomarańczy,
1 bialko
2 łyżki mleka
Kruszonka:
5 dag masla
5 dag cukru
10 dag mąki .
Zaczyn, łyżka cukru, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka oraz wkruszone drożdże, wymieszac i pozostawić az zaczyn zacznie podwajać objętość. Jajka ubić cukrem, dodać do zaczynu, powoli dodawać mąkę ora resztę mleka i maslo. Wyrabiać az ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki.
Ciasto odstawić na ok. 40 min do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość Ciasto wyłożyć na podsypany mąką.Podzielić na mniejsze cęści i formowac małe bułeczki. Układać w foremce posmarowanej tłuszczem. Odstawić na chwilę do podrośnięcia. Posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem.Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczenie: ok. 40-45 minut do momentu aż bułeczki się zarumienią. Kruszonka: wszystkie składnieki wymieszać do momentu aż zrobi się piasek, można na chwilę wstawić do lodówki. smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz