bezglutenowe buleczki maslane z kruszonka !!!


 

1/2 kg maki bezglutenowej mix
3 dag drożdży
10 dag cukru
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag roztopionego masła
1 jajko
1 zoltko
sol szczypta,lyzeczka tartej skorki pomarańczy,

1 bialko
2 łyżki mleka

Kruszonka:
5 dag masla
5 dag cukru
10 dag mąki .

Zaczyn, łyżka cukru, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka oraz wkruszone drożdże, wymieszac i pozostawić az zaczyn zacznie podwajać objętość. Jajka ubić cukrem, dodać do zaczynu, powoli dodawać mąkę ora resztę mleka i maslo. Wyrabiać az ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki.                    
 Ciasto odstawić na ok. 40 min do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość                                             Ciasto wyłożyć na  podsypany mąką.Podzielić na mniejsze cęści i formowac małe bułeczki.   Układać w foremce posmarowanej tłuszczem. Odstawić na chwilę do podrośnięcia.                            Posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem.Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczenie: ok. 40-45 minut do momentu aż bułeczki się zarumienią.          Kruszonka: wszystkie składnieki wymieszać do momentu aż zrobi się piasek, można na chwilę wstawić do lodówki. smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!