stefanka bezglutenowa!!!
Składniki na ciasto:
-500 g mąki mieszanki ryzowa ,jaglana i ziemniaczana
-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
-200 g masła
-2 łyżki miodu
-2 jajka
-1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania puszystej masy . Dodać miód, utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników . Dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, zmiksować.
Ciasto podzielić na 5 równe części. Każdą część ciasta (kolejno, jeśli posiadamy tylko 1 blachę) wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (jeśli ciasto jest zbyt klejące można je schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować).
Wszystkie części piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć, wystudzić.
-1 litr mleka
-3/4 szklanki cukru
-200 g masła
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-3 lyzki maki ziemniaczanej
-2 lyzki maki jaglanej .
Odlac 1 szklanke mleka by rozrobić make ,pozostale
mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i , energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Powstały krem podzielić na tyle częściile mamy plackow .
Upieczone placki przełożyć masą ,jeszcze ciepla .
Mozna - każdy placek można posmarować powidłami. Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
-100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
-
-40 g masła
W małym garnku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na kilka minut . Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.
moja w tym roku jest z polewa krowkowa,karmelowa .posypałam platkami migdalow.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz