babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!
-500 g mąki mieszanej ryzowej i kukurydzianej
-pół łyżeczki soli
-100 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g drożdży świeżych
-3 duże jajka, roztrzepane
-100 g masła, roztopionego i przestudzonego
-300 ml letniego mleka-
-50g rodzynek
Do większej miski przesiać mąkę i sól. Dodać cukier i pokruszone drozdze. Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta . Oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 30 - 40 minut).
Formę na babkę o pojemności minimum 2 litry - 3 litry) wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Na oprószonej mąką powierzchni,lekko wyrobić i wlozyc do formy, podsypując lekko mąką Przykryć ponownie lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na kolejne 20-30 minut.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Babka powinna zostać w formie5 min później odwrocic i wylozyc na podstawe ,można polukrować lub dowolnie udekorować.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Babka powinna zostać w formie5 min później odwrocic i wylozyc na podstawe ,można polukrować lub dowolnie udekorować.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz