ciasto kruche z kardamonem i owocami ,bezglutenowe !!!
Składniki na kruche ciasto:
-2,5 szklanki mąki jaglanej ,lub na polowe z gryczana,
-250 g masła lub , zimnego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru pudru,
-1lyzeczka mielonego kardamonu,
-5 żółtek
-2 lyzki smietany.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść . Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 smietany. Podzielić na 2 części każdą zawinąć w folię spożywczą,wlozyc do lodowki.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylozyc wieksza przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do wystudzenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć owoce jabłka,maliny i aronie. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem,lub cukru z prawdziwą wanilią.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz