bezglutenowe rizotto z kasza jaglana ,ryzem i opienkami !!!


Składniki:
-500g  świeżych mieszanych grzybów[u mnie opienki mrozone}
-250 g kaszy bulgur
-100 g ryzu
-500 ml bulionu warzywnego
-200 ml białego wina wytrawnego
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki oliwy
-sól (świeżo zmielony pieprz)
-kilka liści sałaty
-świeże liscie koledry
 
    Grzyby czyścimy i kroimy w grubsze paski.W woku lub na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy grzyby i smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.W tym czasie cebulę i czosnek drobno kroimy dodajemy do grzybów i smażymy przez chwilę. Wsypujemy umytą kaszę i  ryz wlewamy połowę wina smażymy do odparowania płynu.Wlewamy 1/4 bulionu i smażymy do odparowania płynu. Czynność powtarzamy wino, bulion odparowujemy płyn.Później sam bulion wlewamy partiami odparowując. Co jakiś czas mieszamy żeby się nie przypaliło.W tym czasie kroimy koledre liscie i dodajemy Kaszę z grzybami doprawiamy solą, pieprzem .Nakładamy porcje na talerze  i dekorujemy liśćmi sałaty i pomidorami.
    Smacznego!!!
 
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!