bezglutenowy tort ananasowy!!!
-5lyzek drobnego cukru do wypieków
-1|2 szkl mąki bezglutenowej jaglana
-1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1|2 szkl mąki ziemniaczanej
-4 łyżki oleju słonecznikowego .
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek - wymieszać i przesiać.
W misie miksera umieścić jajka cale i cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej piany.
Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 2 równe blaty biszkoptowe.
krem:
-250mil smietany 36% ,
-200mil twarożku typ [,philadelfia]
-3 lyzki cukru pudru ,
smietane schlodzic ubic na sztywno dodac cukier i twrozek ,
-1 puszke ananasow
-1 galaretke ananasowa[rozpuscic w 300 mil wody ]
tort przygotowanie :
polozyc jeden placek na spod caesc kremu i pokroione ananasy ,przykryc drugim plackiem biszkoptu i wylozyc krem i na wierz pokrojone ananasy ,polac lekko sterzejaca galaretka .wstawić do lodówki na kilka godzin .smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz