sakiewki bezglutenowe z twarogiem i szpinakiem !!!
-
farsz:
-1opakowanie szpinaku,odsaczyc
-250 g twarogu tłustego
-3 zabki czosnku ,
-1 lyzke otreby gryczane ,
sol i pieprz do smaku .
szpinak odsaczyc z wody ,podsmazyc na patelni na oleju 2 lyzki z czosnkiem ,wystudzić dodac twarog wymieszać ,gotowe przyprawić .
-2 szklanki maki jaglanej
-1\2 szklanki skrobi ziemniaczanej
-1 szklanki mąki z białego ryżu
-1 łyżka siemienia lnianego mielonego
-1/2 szklanki oliwy z bazylia .
-2 szklanki wody goracej [wsypac siemien lniany ]
ekstra mąka ryżowa lub skrobia kukurydziana do podyspywania.
Suche składniki wymieszałam w naczyniu ,dodac wodę i oliwę,wyłożyłam na stolnicę posypana mąką. Ciasto było bardzo klejące, dosypałac około 1/2 szklanki mąki, może nie cale pol szklanki Podzielic ciasto na kilka części, każdą zawinac w folię spożywczą. Ciasto wałkować niezbyt cienko, cały czas podsypując mąką stolnicę i wałek. Wykrawac szklanką kolka nakladac farsz i robic sakiewki.wode zagotować w garnku z sola i olejem wrzucać gotowe pierogi na gotujaca wode na 2 3 min ,jak wyplyna .
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz