krokiety bezglutenowe z e szpinakiem i twarogiem !!!
naleśniki :
-1 szklanka mąki gryczanej
-2 lyzki siemienia lnianego mielonego
-2 jajka
-1 szklanka mleka
-1,5 szklanka wody
-1/3 łyżeczki soli
-3 lyz oleju roślinnego
Do miski wsypać siemie mielone i mąke, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Przykryć 20 minut.
Dobrze rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.
Odłożyć na talerz i usmażyć resztę naleśników.
farsz:
opakowanie 500 szpinaku rozmrozić na patelni dodac
-3 zabki czosnku w plasterkach
-pol lyzeczki soli
podsmazyc przez 10 min ,wystudzić ,polaczyc z twarogiem
-250 g twarogu [bezglutenu ]
Formowac krokiety
panierka
-150 g otreby gryczane
-olej do smażenia
-1 jajko
-4 lyzki wody
jajko z woda zoztrzepac ,maczac krokiety i obtaczać w otrebach i smazyc na rozgrzanej pateni na oleju na zloty kolor ,SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz