pyszne paczki bezglutenowe !!!


-400 g mieszanki mąki bezglutenowej[ryzowa jaglana i ziemniaczana ] 150 g , do podsypywania.
-250 ml mleka
-42 g świeżych drożdży bezglutenowych
-70 g cukru
-2 jajka
-3 ugotowane ziemniaki[rozdrobnione]
-3 żółtka
-szczypta soli
-100 g masła

-olej do smażenia (ok. 1 litra)
-ulubiony dżem[ja dalam rozany]
-cukier puder do posypania, lub lukier .
 
Mąkę przesiać do dużej miski.
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 5 łyżkami przesianej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki w misce dodać resztę cukru, miękkie masło, szczyptę soli, jajka, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto robotem kuchennym (używając haka do wyrabiania ciasta) lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką oprószoną mąką bezglutenową.
Odrywać z ciasta kawałki  i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce w razie potrzeby obsypać mąką. Uważać, aby w ciasto nie wgniatać dodatkowo mąki. Im mniej mąki w cieście, tym pączki będą delikatniejsze) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 40 minut, aż podrosną.
Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna być wysoka. Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2,5 minuty z jednej strony.
Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
Pączki posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże.

Komentarze

  1. 400 gram mieszanki mąk to po ile ma być z każdej mąki jednakowo ? Czy jak?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!