bezglutenowy makowiec !!!
Ciasto makowiec zagniatamy kilka godzin wcześniej i wstawiamy do lodówki. Następnie wyjmujemy je i od razu robimy makowiec Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową Ciasto można wyrobić robotem (hakiem) lub dłońmi.
ciasto:
-7 g suszonych drożdzy (1 torebeczka)
-3 lyzki cukru
-3\4 szkl mleka cieplego
-200mil oleju
-3 jajka,
szczypta soli .
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże zmieszane z ciepłym mlekiem, cukier i sól, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wbijać kolejno po 1 jajku cały czas wyrabiając ciasto lub miksując hakiem do ciasta drożdżowego.
Wyrabiać tak przez około , następnie dodawać stopniowo miękkie masło i wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na kilka godzin
masa makowa:
-300 g maku
-50g orzechów włoskich
-30 g rodzynek (sułtanek)
-30 g smażonej skórki pomarańczowa
-30 g suszonych moreli lub śliwek lub rodzynek królewskich
- 1 lyzka aromatu migdałowego
-2 łyżki miodu
Mak wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić przez gęste sito i zostawić do całkowitego odsączenia. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, morele lub śliwki . Dodać aromat migdałowy, miód i wymieszać.
Do masy makowej dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki i od razu, nie czekając aż ciasto się ociepli, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powygniatać , Ciasto złączyć w kulę i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować podsypując mąką na prostokąt o wymiarach około 20 x 30 cm.
Nałożyć 1/3 część masy makowej zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę zlepiając końce, podwinąć je pod spód. Przenieść do keksówki i położyć łączeniem do dołu. Makowiec można też położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180s Wierzch makowców posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika , makowce jednocześnie pieczemy ok. 35 minut. Makowiec można polukrować po wystudzeniu.
zawsze robiłam bez papieru ,ale tak wygodniej można wszystkie razem upiec na dużej blaszcze piekornikowej ...
OdpowiedzUsuń