bezglutenowy makowiec !!!



Ciasto  makowiec zagniatamy kilka godzin wcześniej  i wstawiamy do lodówki. Następnie wyjmujemy je i od razu robimy makowiec Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową   Ciasto można wyrobić robotem (hakiem) lub   dłońmi.
 
ciasto:
 
 -500 g mąki bezglutenowej[jaglana i kukurydziana ]
-7 g suszonych drożdzy (1 torebeczka)
-3 lyzki cukru
-3\4 szkl mleka cieplego
-200mil oleju
-3 jajka,
szczypta soli .

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże zmieszane z ciepłym mlekiem, cukier i sól, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wbijać kolejno po 1 jajku cały czas wyrabiając ciasto lub miksując hakiem do ciasta drożdżowego.
Wyrabiać tak przez około , następnie dodawać stopniowo miękkie masło i wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie  Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na kilka godzin

masa makowa:

-300 g maku
-50g orzechów włoskich
-30 g rodzynek (sułtanek)
-30 g smażonej skórki pomarańczowa
-30 g suszonych moreli lub śliwek lub rodzynek królewskich
- 1 lyzka aromatu migdałowego
-2 łyżki miodu


Mak wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić przez gęste sito i zostawić do całkowitego odsączenia. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, morele lub śliwki . Dodać  aromat migdałowy, miód i wymieszać.
Do masy makowej dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki i od razu, nie czekając aż ciasto się ociepli, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powygniatać , Ciasto złączyć w kulę i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować podsypując mąką na prostokąt o wymiarach około 20 x 30 cm.
Nałożyć 1/3 część masy makowej zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę zlepiając końce, podwinąć je pod spód. Przenieść do keksówki i położyć łączeniem do dołu. Makowiec można też położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Odstawić  do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180s Wierzch makowców posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika , makowce jednocześnie pieczemy ok. 35 minut. Makowiec można polukrować po wystudzeniu.

Komentarze

  1. zawsze robiłam bez papieru ,ale tak wygodniej można wszystkie razem upiec na dużej blaszcze piekornikowej ...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!