bezglutenowy pierog lubelski !!!
- szkl maki gryczanej ,
-100 g masla lub margaryny
-10 g drozdzy
-2 lyzki kwasnej smietany ,
-1 lyzke cukru
-1\2 lyzeczki soli .
wszystko razem wymieszac i zagniesc ciasto jesli bedzie sie kleilo dosypac 2 ,3 lyzki maki ,wylozyc na blache troszeczke wyzej brzebow o wym 20x 20,ja w takiej upieklam .
farsz :
-300g kaszy ugotowac w wodzie ok 10 min odcedzic ,
-500g twarogu tlustego [ja zrobilam swoj ]lub kupic bezglutenu .
-100g masla rozpuscic w cieplej kaszy ,
-250 mil kwasnej smietany 18%[bezglutenu
- 1 lyzeczke soli.
polaczyc skladniki recznie i wylozyc na ciasto kruche w blaszce ,piec w tem 180 s 1 godzine .dobrze wystudzic wtedy ladnie sie kroi .mozna jesc na cieplo podsmarzone kromi na masle lu na zimno ze smietana ,lub sam z maslem ,jest pyszny !!!smacznego !!!
pierog gryczany ,podsmazalam na masle i jadla,az sie skaczyl ,taki dobry !!!
OdpowiedzUsuń