bezglutenowy pierog lubelski !!!


 ciasto na spod:

- szkl maki gryczanej ,
-100 g masla lub margaryny
-10 g drozdzy
-2 lyzki kwasnej smietany ,
-1 lyzke cukru
-1\2 lyzeczki soli .
wszystko razem wymieszac i zagniesc ciasto jesli bedzie sie kleilo dosypac 2 ,3 lyzki maki ,wylozyc na blache troszeczke wyzej brzebow o wym 20x 20,ja w takiej upieklam .

farsz :

-300g kaszy ugotowac w wodzie ok 10 min odcedzic ,
-500g twarogu tlustego [ja zrobilam swoj ]lub kupic bezglutenu .
-100g masla rozpuscic w cieplej kaszy ,
-250 mil kwasnej smietany 18%[bezglutenu
- 1 lyzeczke soli.
polaczyc skladniki recznie i wylozyc na ciasto kruche w blaszce ,piec w tem 180 s 1 godzine .dobrze wystudzic wtedy ladnie sie kroi .mozna jesc na cieplo podsmarzone kromi na masle lu na zimno ze smietana ,lub sam z maslem ,jest pyszny !!!smacznego !!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!