bezglutenowe fale dunaju ze sliwkami !!!



-6 jaj
-250 g, [szkl cukru brazowego ],
-350g maki bezglutenowej ja wzielam 200 kokosowej i 150 ziemniaczanej,
-2 lyzeczki proszke do pieczenia bezglutenu
-2 lyzki kakao
-3 lyzki mleka lub wody
- 250 masla ,
-1 lyzke tartyej skorki z pomaranczy
-300 g sliwki wegierki

sposob wykonania:

maslo utrzec mikserem z cukrem ,dodac po jednym jajku ciagle miksowac dodac maki wymieszane z proszkiem po lyzce miedzy jajkami i na przemian ,az do wyczerpania produktow dodac skorke pomaranczowa , podzielic ciasto na dwie czesci do jednej dodac kakao i 3 lyzki mleka lub wody wymieszac . przygotowac formr 30x25 cm wylozonej papierem wylozyc jasne ciasto na wierzch ciemne i ulozyc sliwki wypestkowane na kremowe ciasta ,piec w 180 s 40 min ,po wystudzeniu nalozyc krem budyniowy .
krem budyniowy :
2 szkl mleka
-2 lyzki maki ziemniaczane
-3 lyzki maki kokosowej
-100 g cukru
zagotowac 1 szklanke mleka ,a w drugiej wymieszac maki i cukier bardzo dokladnie i wlac na gotujace mleko ciagle mieszajac by zrobil sie budyn ,wystudzic .
- kostke masla utrzec na gladka mase i dodawac zimny budyn ucierajac ,nastepnie wylozyc na ciaslo ,polac czekolada roztopiona z dodatkie 2 lyzek oleju ,,,wstawic do lodowki by sie schlodzilo ,,,smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!