bezglutenowa kruszonka ,bezowo-malinowa !!!
ciasto kruche:
-1 szkl maki ryzowej ,
-1 szkl maki ziemniaczanej ,
-1\2szkl maki amarantusa,
-250 g kasi [ kostka]
-5 jaj
-3 lyzki cukru,
piana :
-5 bialek
-szklanka cukru
-5 lyzek maki ziemniaczanej
- 1 lyzeczka tarta skorka z cytryny
-1\2 szkl oleju slonecznikowego lub z winogron.
-400 g malin swierzych .
zagniatamy ciasto kruche z maki, zoltek,kasi i cukru ,dzielimy na 2 czesci ,jedna kruszymy na blaszke 30x25cm ,wysmarowana tluszczem druga wkladamy do lodowki .blasze wstawiamy to piekarnika na 15 min w tem 180 s.
bialka ubijamy z cukrem i szczypta soli na gesta piane wlewamy olej ze skorka cytryny i wsypujemy make ziemniaczana lekko mieszamy ,wykladamy piane na ciasto podpieczone i ukladamy maliny ,nastepnie kroszymy druga czesc ciasta na wierzch piany i malin.wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 min w tem 180 s. Smacznego .
Komentarze
Prześlij komentarz