Bezglutenowy chleb z ziarnami ,szpinakowo czosnkowy!!!
-600 g maki gryczanej
-200 g slonecznika
- 100 g pestek dyni
-100 g platki jaglane
- 50 g drozdzy swiezych
-1 lyzka plaska soli ,
-800 mil wody cieplej,
- 3 zabki czosnku
-2 lyzki olejuz oliwek,
-opakowanie szpinaku mrozonego, [rozdrobniony]
szpinak rozmrozic ,wlozyc na patelnie ,dodac czosnek i podgrzewac ,az woda wyparuje .
Nastepnie wlac wode do miski wlozyc drozdze i wymieszac ,dodac sol i pozostale skladniki dobrze wymieszac ,pozostawic na 1 godzine w cieplym miejscu,wymieszac ,dodac szpinak i lekko wymieszac by szpinak pozostawil slad,wylozyc do blaszki posmarowac woda i posypac slonecznikiem .piec 1 godz w tem 220 s ,wyjac i zostawic na kratce do wystygniecia .
polecam pyszny chlebek !!!
Bardzo lubie ,eksperymentowac w pieczeniu chleba !!!
OdpowiedzUsuń