Bezglutenowe pyzy z kasza gryczana i grzybami !!!



- 1 kg ziemniaki,
- mąka ziemniaczana i ryżowa (pół na pół), ile zabieze ciasto( tak okolo 05 kg)
--200g kaszy gryczanej (ugotowac)
-100 g prawdziwki suszone
-1 cebula
-1 jajko ( moze byc bez jajka )
-sol piepsz ,lisc laurowy ,
-olej do polania golabkow ,
grzyby trzeba wczesniej namoczyc jesli ,sa suszone !
Połowę ziemniaków gotujemy, drugą połowę ścieramy na najdrobniejszej tarce.  Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę, grzyby pokrojone w drobne paseczki  i smażymy przez kilka minut, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Kiedy ugotowane ziemniaki ostygną dodajemy do nich odciśnięte surowe ziemniaki, jajko, łyżeczkę soli i obydwie mąki (dosypujemy ją stopniowo do chwili, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji). Wyrabiamy ciasto tak, żeby pozostało lekko kleiste. Do mięsa dodajemy jajko i mieszamy.
Z farszu formujemy niewielkie kulki. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy je na kształt placuszków. Oblepiamy nimi mięsne kulki i formujemy pyzy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut od wypłynięcia ich na wierzch.
Podajemy polane olejem ,lub przesmażona, cebulka  na oleju .SMACZNEGO .

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!