Sernik z MALINAMI LUB WISNIAMI i gotowanym budyniem !!!
-750 g twarogu półtłusty
-budyn śmietankowy budyń ugotować według przepisu na opakowaniu
-4 jajka
– 200g cukru
-2 łyżki mąki z amarantusa
-150 g roztopionego masła
-2 cukry waniliowe
– skórka i sok z cytryny ( skórkę zetrzeć)
– 50g rodzynek
– wiśnie z kapotu odskoczyć od soku
Do dekoracji 200 mil śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru.
-budyn śmietankowy budyń ugotować według przepisu na opakowaniu
-4 jajka
– 200g cukru
-2 łyżki mąki z amarantusa
-150 g roztopionego masła
-2 cukry waniliowe
– skórka i sok z cytryny ( skórkę zetrzeć)
– 50g rodzynek
– wiśnie z kapotu odskoczyć od soku
Do dekoracji 200 mil śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru.
Twaróg utrzec z budyniem dodać cukier,masło, żółtka, oraz pozostałe produkty, rodzynki mokre, obtoczyć w makce z amarantusa i resztę mąki wsypać do ciast, białka ubić i lekko wprowadzić do ciasta wymieszać na wierzchu położyć wiśnie ,formę 24 cm wyłożyć papierem i posmarować roztopionym masłem ,piec w temperaturze 150° ok 2 godz !pozostawić w formie do całkowitego wyschnięcia !smacznego!
Przekładaniec imbirowo- pomarańczowy !!!
-350 g mąki jaglanej
-250 g masła
-3 jajka
-100mil płynnego miodu
– 150 g cukru brązowego
– 300 mil mleka
-po 1 łyżce mielony imbir i przyprawą do piernika,1 łyżka tartej skórki z pomarańczy.
Po łyżeczce sody i proszku
-250 g masła
-3 jajka
-100mil płynnego miodu
– 150 g cukru brązowego
– 300 mil mleka
-po 1 łyżce mielony imbir i przyprawą do piernika,1 łyżka tartej skórki z pomarańczy.
Po łyżeczce sody i proszku
Krem :
– 300g masła puszka mleka słodzonego skondensowanego trzeba pogotowia na małym ogniu 20 min i wystudzić
-150 g mielonych orzechów włoskich
-50 mil rumu białego
Masło utrzeć z cukrem miksując dodać miód i jajka,dodać mleko i mąkę wymieszana z przyprawami i wodą i proszkiem ,ciasto włożyć do formy 22 cm wyłożona papierem ,piec180° ok 45 min sprawdzić patyczkiem czy się upiekło ,wystudzić .
– 300g masła puszka mleka słodzonego skondensowanego trzeba pogotowia na małym ogniu 20 min i wystudzić
-150 g mielonych orzechów włoskich
-50 mil rumu białego
Masło utrzeć z cukrem miksując dodać miód i jajka,dodać mleko i mąkę wymieszana z przyprawami i wodą i proszkiem ,ciasto włożyć do formy 22 cm wyłożona papierem ,piec180° ok 45 min sprawdzić patyczkiem czy się upiekło ,wystudzić .
Krem sposób wykonania
Masło utrzeć na puszystą masę ,dodawać po łyżce mleka ,na koniec dodać orzechy i rum . Ciasto przekroić na 3 części przełożyć kremem oraz dowolnie udekorować !!!smacznego
Masło utrzeć na puszystą masę ,dodawać po łyżce mleka ,na koniec dodać orzechy i rum . Ciasto przekroić na 3 części przełożyć kremem oraz dowolnie udekorować !!!smacznego
Marchewkowy piernik z bakaliami !!!
-500 g mąki gryczanej
-4 nieduże marchewki ( 300 g)zetrzeć na dużych oczkach)
-150 g masła lub Kasi margaryny
– 5 jaj
-300g miodu
– 2lyzki przyprawy do piernika
-1 łyżka mielonego kardamonu
-100 g rodzynek
-100 g mielonych orzechów włoskich
-1 łyżeczka sody
-1lyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych produktów
Jajka utrzeć z miodem i dodać roztopione masło, nastepnie marchew i pozostałe produkty lekko wymieszać ,włożyć do dowolnej formy wyłożonej papierem o wym 30 cm ,piec 1 godz w 180 °
Po wystudzeniu dowolnie udekorować usmażoną skórka z pomarańczy z paskami marchewki i orzechami !!! Smacznego
-4 nieduże marchewki ( 300 g)zetrzeć na dużych oczkach)
-150 g masła lub Kasi margaryny
– 5 jaj
-300g miodu
– 2lyzki przyprawy do piernika
-1 łyżka mielonego kardamonu
-100 g rodzynek
-100 g mielonych orzechów włoskich
-1 łyżeczka sody
-1lyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych produktów
Jajka utrzeć z miodem i dodać roztopione masło, nastepnie marchew i pozostałe produkty lekko wymieszać ,włożyć do dowolnej formy wyłożonej papierem o wym 30 cm ,piec 1 godz w 180 °
Po wystudzeniu dowolnie udekorować usmażoną skórka z pomarańczy z paskami marchewki i orzechami !!! Smacznego
Sałatka wegańska z czerwonych buraków, siemię lniane soczewicą!!!!
-4 ugotowane buraki (zetrzeć na tarce duze oczka)
-200g soczewicy ugotować na miękko,
-1 cebula srednia
-1 łyżeczka curry
-1 łyżka mielone siemię lniane
-1łyżka Siennie w ziarnach
-peczek kolendry natkę pokroić
Wszystko razem wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem .
Sos :
200 mil jogurt naturalny ,szczypta soli 1 łyżeczkę curry,wymieszać i polewać porcję sałatki !!!polecam pyszna !!!smacznego!
-200g soczewicy ugotować na miękko,
-1 cebula srednia
-1 łyżeczka curry
-1 łyżka mielone siemię lniane
-1łyżka Siennie w ziarnach
-peczek kolendry natkę pokroić
Wszystko razem wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem .
Sos :
200 mil jogurt naturalny ,szczypta soli 1 łyżeczkę curry,wymieszać i polewać porcję sałatki !!!polecam pyszna !!!smacznego!
Kruche ciasto jabłkowo -wisniowe z bezą orzechowa!!!
-2 szklanki mąki (jaglana300g)
-100 g mielonych orzechów wloskich
-1 kostka masła 200 g
-5 jaj( żółtka)białka do ubicia
-2 łyżki śmietany kwasnej
Zagniatania ciasto z tych produktów .
Wkładamy do lodówki !
_1 kg Jabłka kroimy w ćwiartki wkładamy do garnka i wsypujemy 1/2 szklanki cukru lekko podyktować z 15 min.
Dodać wiśnie drylowane z kompotu wymieszać z jabłkami .ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypana mąka wstawić do piekarnika i piec 15 min w temperaturze 180 s , wyjąć wy!ożyć owoce .
Białka ubić z 1 szklanka cukru na sztywno wsypać 50 g mielonych wloskich orzechów wymieszać i równomiernie rozsmarować na ciasto posypać mielonymi lub całymi orzechami na wierzch by ładnie wyglądało ,piec 40 min w temperaturze 180 s zostawić w piekarniku na pół godziny po wyłączeniu by bezą się suszyła.smacznego.
-100 g mielonych orzechów wloskich
-1 kostka masła 200 g
-5 jaj( żółtka)białka do ubicia
-2 łyżki śmietany kwasnej
Zagniatania ciasto z tych produktów .
Wkładamy do lodówki !
_1 kg Jabłka kroimy w ćwiartki wkładamy do garnka i wsypujemy 1/2 szklanki cukru lekko podyktować z 15 min.
Dodać wiśnie drylowane z kompotu wymieszać z jabłkami .ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypana mąka wstawić do piekarnika i piec 15 min w temperaturze 180 s , wyjąć wy!ożyć owoce .
Białka ubić z 1 szklanka cukru na sztywno wsypać 50 g mielonych wloskich orzechów wymieszać i równomiernie rozsmarować na ciasto posypać mielonymi lub całymi orzechami na wierzch by ładnie wyglądało ,piec 40 min w temperaturze 180 s zostawić w piekarniku na pół godziny po wyłączeniu by bezą się suszyła.smacznego.