Bezglutenowa Pani Walewska
[blacha o wym. 25 cm na 35 cm]
Kruche ciasto:
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mąki kokosowej (3 szklanki)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 6 żółtek
Masa kremowa:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ryzowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 200 g masła
Beza:
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
- 100 g posiekanych orzechów lub migdałów
1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki zarabiam na jednolite ciasto, dzielę na pół. Owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
2. Beza: Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier i dalej miksuję. Na koniec wsypuję przesianą mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszam.
3. Blachę o wymiarach 25 cm na 35 cm wykładam papierem do pieczenia. Jedną część rozwałkowanego ciasta wykładam spód blaszki. Następnie wykładam połowę dżemu i rozsmarowuję po całej powierzchni. Wykładam połowę masy bezowej, wyrównuję łyżką. Piankową masę posypuję połową posiekanych orzechów.
4. Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego do 175*C piekarnika i piekę przez około 40 minut. Tak samo postępuję z drugą częścią ciasta. Obydwa placki można piec razem w piekarniku (na opcji termoobieg) lub jeden placek po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form). Upieczone placki odstawiam do całkowitego ostudzenia.
5. Masa kremowa: Jedną szklankę mleka doprowadzam do zagotowania z cukrami. Drugą szklankę mleka roztrzepuję z żółtkami i mąką, mieszankę wlewam do gotującego się mleka, mieszam do zgęstnienia na wolnym ogniu. Zdejmuję z palnika, odstawiam do całkowitego ostudzenia.piec w 180 s
6. Miękkie masło miksuję na puszystą masę. Następnie stopniowo dodaję zimny budyń, cały czas ucierając. Ostudzone placki przekładam kremem. Wstawiam na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz