Bezglutenowy,Chleb gryczany na ryzowym zakwasie !!!

Chleb ryzowy. Po prostu. Bardzo prosty chleb na ryzowym  zakwasie.moj pracowal caly tydzien ,,, Wystarczy aktywny zakwas ryzowy połączyć z mąką, solą i wodą. Zawsze zachwyca mnie fakt, że z tak prostych składników powstaje coś tak genialnego.  to zachwyt nad chlebem…

Składniki

  • 300 g zakwasu ryzowej np. z tego przepisu
  • 300 g wody
  • 600 g maki gryczanej 
  • 1 lyzka soli

Przygotowanie

Zakwas wymieszać razem z wodą. Dodać mąkę . Zagnieść gęste i elastyczne ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 10 min

Ciasto  powinno być dobrze wyrobione, elastyczne i  delikatnie lepić się do dłoni. Nie należy dodawać zbyt dużo mąki podczas wyrabiania. Z czasem ciasto powinno stawać się coraz bardziej elastyczne.
Ciasto po wyrobieniu przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzine.  

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C – wraz z blachą do pieczenia, 
Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem, ale niezbyt głęboko..
Piec w temperaturze 240 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni C i piec jeszcze ok. 40 min,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!