Bezglutenowy,Chleb gryczany na ryzowym zakwasie !!!
Chleb ryzowy. Po prostu. Bardzo prosty chleb na ryzowym zakwasie.moj pracowal caly tydzien ,,, Wystarczy aktywny zakwas ryzowy połączyć z mąką, solą i wodą. Zawsze zachwyca mnie fakt, że z tak prostych składników powstaje coś tak genialnego. to zachwyt nad chlebem…
Składniki
- 300 g zakwasu ryzowej np. z tego przepisu
- 300 g wody
- 600 g maki gryczanej
- 1 lyzka soli
Przygotowanie
Zakwas wymieszać razem z wodą. Dodać mąkę . Zagnieść gęste i elastyczne ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 10 min
Ciasto po wyrobieniu przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzine.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C – wraz z blachą do pieczenia,
Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem, ale niezbyt głęboko..
Piec w temperaturze 240 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni C i piec jeszcze ok. 40 min,
Komentarze
Prześlij komentarz