Bezglutenowe rogaliki z jablkami i sliwkami suszonymi!!!
Ciasta
-500 maki bezglutenowej mix
-50 g swiezych drozdzy
-3 jajka
-3lyzki kwasnej smietany
-3 lyzki cukru
-1 lyzeczka tartej skorki cytryny,szczypta soli
Owoce
- 5 jablek
-10 sliwek suszonych
-cukier do posypania, lub lukier
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody, opcjonalnie
Przygotowanie
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wkładamy przesianą mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Składniki powinny dokładnie się połączyć, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
- Jabłka. W tym czasie obieramy jabłka i posypac cukier do smaku i sliwki przekroic na po
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, dzielimy na 3 ub 4 równe części. Z każdej formujemy kulę i wałkujemy ją w kształcie koła na grubość ok. 4 mm. Koło dzielimy na 8 porcji (tak jak pizzę), u podstawy (tej zaokrąglonej) kladziemy cwiartke jaklka i sliwke, Formujemy rogalik i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 25–30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 175C i wstawiamy wyrośnięte rogalki. Pieczemy ok. 20 -30 minut, aż się zarumienią. Lekko ciepłe smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
- Lukier. Wszystkie składniki łączymy. Gęstość lukru regulujemy przez dodanie wody lub cukru pudru. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz