chleb bezglutenowy z simieniem i sezamem

- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki jaglanej
- 2/3 szklanki maki ziemniaczanej
- około 500-550 ml wody
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego [100 g calego]
-50g sezamu

- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru, 
- 1 łyżeczka soli

 2 ły Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku (porcja odjęta z 500 ml wody zalac siemie.
 Wsypać do miski wyspać wszystkie składniki sypkie i wymieszać. Dodać składniki mokre: siemię, wodę czyli jakieś 300 ml, olej, drożdże i wymieszać mikserem. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest zbyt gęsta należy dodać jeszcze wody.
 Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia lub formy do chleba (wtedy najczęściej nie ma konieczności smarowania). Powierzchnię wygładzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 – 60 minut. Zależnie od panującej temperatury otoczenia. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego bez termobiegu200 stopni a z termoobiegiem 190 stopni  i piec 50 min do  godziny.

Wystudzić na kratce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!