WEGANSKIE ,BEZGLUTENOWE !SAMOSY INDYJSKIE PIECZONE !
indyjskie przyprawy:
-2 łyżeczki kolendry zielonej, posiekanej
-1 łyżeczki kuminu
-1 łyżeczka chilli
-1 łyżeczka cynamonu
-0,5 łyżeczki kurkumy
-3 łyżki oleju
-2 łyżeczki kolendry zielonej, posiekanej
-1 łyżeczki kuminu
-1 łyżeczka chilli
-1 łyżeczka cynamonu
-0,5 łyżeczki kurkumy
-3 łyżki oleju
farsz
-6 ziemniakow ,obrac pokroic w kostke
- ,2 cebule
- ,1,5 szkl groszku zielonego mrozonego
-,szklanka wody .
- ,2 cebule
- ,1,5 szkl groszku zielonego mrozonego
-,szklanka wody .
olej rozgrzac na patelni wsypac przyprawy i smazyc minutke nastepnie wlozyc mrozony groszek i pokroione w kosteczke ziemniaki ,podlac woda i od zagotowania ok 15 do 20 minut by ziemniaki zmiekly ale nie zupelnie i odparowala woda ,wystudzic farsz musi byc gesty by nie wyplywal z ciasta.
ciasto:
-700g maki ryzowej i jaglanej [po polowie]
-1 łyżeczki soli
-1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
-1 łyżeczki soli
-1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
Make wymieszac z sola i wlac olej nastepnie wode i wyrobic ciasto, Od kuli ciasta odrywac średniej wielkości kulki i rozwałkowac je na placuszki na stolnicy oprószonej mąką. Tylko spokojnie, placuszki nie muszą być super cienkie, ani idealnie okrągłe! ja nakladalam farsz na srodek przykrywalam drugim plackiem i wyciskalam serduszkiem do ciasteczk by sie skleily, jeśli ciasto nie chce się kleić, należy lekko zwilżyć wodą jego brzeg tam gdzie sie lacza , Przygotowałam blachę z papierem do pieczenia i ułożyłam na nim serduszka. Przy użyciu pędzelka pomalowałam je olejem, rowniez brzegi i posypac sezamem, gdyż wysychaja w piekarniku.
Samosy piekłam w 180°C ok 30 min
Moje tym raze byly z innymi warzywami ,ale najlepiej smakuja te z ziemniakami i groszkiem .
OdpowiedzUsuń