WEGANSKIE ,BEZGLUTENOWE !SAMOSY INDYJSKIE PIECZONE !


indyjskie przyprawy:
-2 łyżeczki kolendry zielonej, posiekanej
-1 łyżeczki kuminu
-1 łyżeczka chilli
-1 łyżeczka cynamonu
-0,5 łyżeczki kurkumy 
-3 łyżki oleju  
farsz
-6 ziemniakow ,obrac pokroic w kostke
- ,2 cebule
- ,1,5 szkl groszku zielonego mrozonego
-,szklanka wody .
olej rozgrzac na patelni wsypac przyprawy i smazyc minutke nastepnie wlozyc mrozony groszek i pokroione w kosteczke ziemniaki ,podlac woda i od zagotowania ok 15 do 20 minut by ziemniaki zmiekly ale nie zupelnie   i odparowala woda ,wystudzic farsz musi byc gesty by nie wyplywal z ciasta.
ciasto:
-700g maki ryzowej i jaglanej [po polowie]
-1 łyżeczki soli 
-1/2 szklanki oleju rzepakowego 
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
Make wymieszac z sola i wlac olej nastepnie wode i wyrobic ciasto, Od kuli ciasta odrywac średniej wielkości kulki i rozwałkowac  je na placuszki na stolnicy oprószonej mąką. Tylko spokojnie, placuszki nie muszą być super cienkie, ani idealnie okrągłe! ja nakladalam farsz na srodek przykrywalam drugim plackiem i wyciskalam serduszkiem do ciasteczk by sie skleily,  jeśli ciasto nie chce się kleić, należy lekko zwilżyć wodą jego brzeg tam gdzie sie lacza , Przygotowałam blachę z papierem do pieczenia i ułożyłam na nim serduszka. Przy użyciu pędzelka pomalowałam je olejem,  rowniez brzegi i posypac sezamem, gdyż  wysychaja  w piekarniku.
 Samosy piekłam w 180°C ok 30 min

Komentarze

  1. Moje tym raze byly z innymi warzywami ,ale najlepiej smakuja te z ziemniakami i groszkiem .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!