Bezglutenowy sernik z serkow homogenizowanych!!!

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki ryzowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag masla
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany
  • Masa:
  • 2/3 kostki margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 homogenizowanych [250 mil]
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • slorka tarta z cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki do masy muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wsypac do miski, dodajemy cukier puder. W środku mąki robimy dołek, w którym umieszczamy żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Margarynę kroimy w kostkę i układamy na mące. Z tak przygotowanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na chwilę do lodówki, żeby je schłodzić.
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią 2/3 ciasta (1/3 wkładamy tym razem do zamrażarki).
Margarynę miksujemy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Następnie do margaryny z żółtkami dodajemy serki homogenizowane, mąkę ziemniaczaną i pianę. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciasto w blaszce. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto z zamrażalnika.
Pieczemy w temperaturze 150°C przez jakąś godzinę.

Smacznego ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

babka wielkanocna ,drozdzowa ,bezglutenu!!!

stefanka bezglutenowa!!!

bezglutenowa pasta ze szpinakiem i feta !!!