Bezglutenowy sernik z serkow homogenizowanych!!!
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki ryzowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag masla
- 4 żółtka
- 4 łyżki kwaśniej śmietany
- Masa:
- 2/3 kostki margaryny lub masła
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 homogenizowanych [250 mil]
- łyżka mąki ziemniaczanej
- slorka tarta z cytryny
Przygotowanie
Mąkę wsypac do miski, dodajemy cukier puder. W środku mąki robimy dołek, w którym umieszczamy żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Margarynę kroimy w kostkę i układamy na mące. Z tak przygotowanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na chwilę do lodówki, żeby je schłodzić.
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią 2/3 ciasta (1/3 wkładamy tym razem do zamrażarki).
Margarynę miksujemy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Następnie do margaryny z żółtkami dodajemy serki homogenizowane, mąkę ziemniaczaną i pianę. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciasto w blaszce. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto z zamrażalnika.
Pieczemy w temperaturze 150°C przez jakąś godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz