Strucla z jablkami i konfitura jezynowa !!!
Standardowy
- 3 szklanki mąki jaglanej
- 125 mlmleko bez laktozy
- 2 duże jajka
- 3 czubate łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju,
- 1 /4 op. drożdży świeżych
- skórka otarta z 1 cytryny i sok z niej wyciśnięty
(ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz,otarta skorke z cytryny i sok. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości do lodowki na godzine lub dluzej .
Nadzienie :
- 1 klg jablek obrac i pokroic w plastry ,
- 1 sloik konfitura jezynowa ,
- 2 lyzki kaszy kukurydzianej
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- 3 lyzki cukru
Przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski,
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach takich jak blasza, delikatnie podsypując mąką,lub moczyc rece w oleju [ciasto nie bedzie sie kleic] Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowanego nadzienia, . Ciasto zwinąć w roladę,
Gotowe strucle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Pomiędzy struclami położyć również papier do pieczenia, by się nie zetknęły poczas pieczenia , posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać cukrem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.
strucle można upiec w keksówce,
Smacznego :-).
Komentarze
Prześlij komentarz